Newsletter - Archiwum


Wrzesień 2014




Niepozorne a jakie cenne




W okresie jesienno-zimowym, kiedy oferta zielonych ekologicznych polskich warzyw zaczyna szybko się kurczyć, wprowadzenie do swojego jadłospisu świeżych kiełków to doskonałe rozwiązanie.


Kiełki są prawdziwymi bombami witaminowo-mineralnymi. Oprócz witamin A, B, C i H zawierają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu, cynku, selenu a także mikroelementy jak lit i chrom.

Ich pozytywny wpływ na zdrowie jest trudny do przecenienia.


Jedzmy więc kiełki. Potraktujmy je z taką samą oczywistością jak sól czy pieprz, które dodajemy do prawie każdej potrawy.

Niech staną się składnikiem sałatek, kanapek, past twarogowych, rybnych, sosów, dipów itp.


Wszystkie nasiona na kiełki zostały wyselekcjonowane i certyfikowane. Pochodzą z plantacji, na których nie stosuje się pestycydów i nawozów sztucznych. Cały proces produkcji kiełków nadzorowany jest przez jednostkę upoważnioną do certyfikacji upraw ekologicznych – AgroEko.





Ekologiczna kukurydza? TAK!



Kukurydza i soja to dwie rośliny, które najbardziej kojarzą się z GMO. No i oczywiście pszenica. To przy ich genetyce majstruje się najwięcej.
Współczesny jadłospis człowieka został zdominowany właśnie przez kukurydzę i soję.
Reakcją na to stwierdzenie może być okrzyk - przecież ja nie jadam dużo kukurydzy czy soi. Ale prawda jest inna.

Około 75% oleju roślinnego znajdującego się w żywności przetworzonej to olej sojowy, a ponad 50% środków słodzących obecnych w produktach pochodzi z kukurydzy (syrop kukurydziany).

Nawet jedząc mięso pośrednio zjadamy zmodyfikowaną genetycznie kukurydzę i soję, bo pasze dla zwierząt w hodowlach przemysłowych przygotowywane są właśnie z tych roślin.

Dzisiaj chcemy zachęcić do świadomego zjedzenia kolby kukurydzy. Pochodzi z ekologicznego gospodarstwa z Mazowsza. Ugotowana, polana masłem jest zdrowa, odżywcza i bardzo smaczna.





Letnie aromaty w zimie



„Gdy przemijało lato, a dni stawały się coraz chłodniejsze mieszkańcy dawnej wsi mazowieckiej nie próżnowali. Każdy pracował w pocie czoła, by jak najlepiej zabezpieczyć domostwo przed słotami i zimowymi mrozami oraz zapewnić całej rodzinie zapasy na najbliższe miesiące. Należało zebrać plony, zmagazynować je i przygotować z nich przetwory, wygręplować i wyprząść wełnę,
wyrafować len, zaorać pola i zasiać zboża ozime.”(źródło – muzeum wsi mazowieckiej w Sierpcu)


Nie namawiamy do pracy w pocie czoła, bo w czasach współczesnych jest to zbyteczne, zachęcamy jednak do przygotowania zapasu zieleniny, która kupowana zimą nie jest już tak aromatyczna jak wyhodowana o tej porze roku. Właśnie teraz pęczki koperku, szczypiorku i natki pietruszki są bardzo okazałe. Wraz z nastawaniem chłodnych dni i nocy pęczki zieleniny będą coraz skromniejsze a zimą już nie tak pachnące.


Wystarczy pokroić łodyżki z listkami, włożyć do plastikowych pudełek lub torebek i zamrozić. A zimą, gdy będziemy wyjmować je z zamrażarki i posypywać nimi dania, ponownie pojawi się atmosfera lata na talerzu: )


Z nowości polecamy polskie ekologiczne pieczarki.
Ponieważ ich ilość jest ograniczona bardzo prosimy o zamawianie ich do poniedziałku do godz. 10-tej.





Taki jak sprzed lat



Wspaniały, prawdziwy razowiec!


To zaskakujące, że połączone razem mąka, zakwas, woda i sól zamieniają się w tak smakowity chleb.


Pieczenie chleba w domu staje się coraz powszechniejsze. Kupujemy mąkę chlebową, dodajemy drożdże lub zakwas i pieczemy w piekarniku lub wrzucamy wszystkie składniki do specjalnej maszyny.


Zachęcamy do spróbowania chleba, który wypiekany jest w warunkach niemożliwych do osiągnięcia w domu.


Mąka z ekologicznego ziarna mielona jest w kamiennych żarnach a ciasto pieczone w piecu opalanym drewnem. To właśnie te tradycyjne metody wypieku powodują, że otrzymujemy taki wspaniały chleb.


Posmarowany masłem, dżemem, lub z dodatkiem twarogu i pomidora smakuje naprawdę wybornie.
Polecamy!


UWAGA! Jeżeli będą Państwo planowali zakupy w ekonisza.pl bardzo prosimy o wcześniejszą informację tj. do piątku do godz. 11-tej, że będą Państwo zainteresowani kupnem razowca. Wystarczy wysłać smsa, maila lub zatelefonować a kompletne zamówienie złożyć jak zawsze tj. do wtorku do godz. 10-tej; wędliny i drób do niedzieli do godz. 18-tej.


Miłego dnia!

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sklep

Aktualności

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 189 ZŁ!
BEZPŁATNA DOSTAWA  OD 189 ZŁ!
Zakupy nigdy nie były tak proste!
Nie musisz nigdzie jeździć, szukać miejsca do parkowania, stać w kolejce do kasy, dźwigać swoich zakupów. Wystarczy wybrać swoje ulubione produkty a my przywieziemy je pod Twoje drzwi.

Najbliższa dostawa: czwartek 26 października dla mieszkańców Warszawy; czwartek-piątek 26-27 października dla pozostałych Klientów w godzinach pracy kuriera tj. 9-17.



Prosimy o składanie zamówień do poniedziałku do godz. 10-tej.

ZAPRASZAMY!






Wesprzyj razem z nami!
Wesprzyj razem z nami!
POMÓŻ!
Newsletter - ARCHIWUM
Archiwalne wydania newslettera
Copyright 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone sklep internetowy AptusShop