Newsletter - Archiwum


Wrzesień 2013



Naturalne Siły Natury




Etykiety - lektura obowiązkowa!


Zewsząd słyszymy apele do kupujących żywność, aby zanim wrzucą produkt do koszyka, wcześniej sprawdzili, z jakich składników został wytworzony.
Bo producenci stosują różne sztuczki marketingowe, aby przekonać nas, że produkt jest zdrowy, naturalny, ekologiczny. Takie hasła mają skłonić nas do zakupu ich produktów.

Dołączamy się do tych apeli również w odniesieniu do kosmetyków, których używamy na co dzień. Tu również określenia „naturalny”, "ekologiczny" są nadużywane.

Aby nie wpaść w sidła nieuczciwych producentów czytajmy etykiety!

Łatwo powiedzieć, ale w przypadku kosmetyków sprawa nie jest taka prosta, bo informacja na opakowaniu o składzie kosmetyku ogranicza się do deklaracji INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), która jest czytelna dla specjalisty lub wymaga zajrzenia do literatury fachowej.


Hulaj dusza, piekła nie ma!


Trzeba wiedzieć, że w dalszym ciągu brak jest uregulowań prawnych podobnych do tych, które mają zastosowanie do żywności ekologicznej, i określenie „kosmetyk naturalny” nie jest chronione ustawowo.

Nie ma również żadnych przepisów dotyczących stosowanych surowców.

Potrzebą chwili stało się więc ustanowienie standardów dla kosmetyków naturalnych, które pomogą w świadomym wyborze kosmetyków. By określenie naturalny nie było tylko czczą obietnicą.

Tego zadania podjęły się instytucje kontrolujące ekologiczne produkty spożywcze.

Pionierem w tym zakresie jest niemieckie stowarzyszenie producentów ekologicznych Demeter, które jako pierwsze ustanowiło wymagania wobec producentów kosmetyków naturalnych.

Kolejnymi jednostkami kontrolującymi kosmetyki naturalne w Europie są: brytyjskie Soil Association, francuski Ecocert oraz niemieckie BDIH Kontrollierte Naturkosmetik.


Wymagania stawiane producentom przez te jednostki certyfikujące są zbieżne, aczkolwiek są pewne różnice.


Co zawierają kosmetyki naturalne?

• naturalne surowce mineralne i roślinne (ECOCERT szczegółowo określa ich minimalną ilość na 95%);

• o ile to możliwe surowce roślinne z kontrolowanych upraw ekologicznych (ECOCERT wymaga, aby stanowiły one przynajmniej 50% wszystkich składników roślinnych);


Czego nie ma w kosmetykach naturalnych?

• roślin modyfikowanych genetycznie;

• surowców z martwych zwierząt;

• produktów petrochemicznych takich, jak oleje, silikony czy parafiny;

• syntetycznych środków zapachowych i barwiących;

• syntetycznych konserwantów, a w przypadku ich zastosowania (dopuszczone są tylko niektóre) informacja o tym na opakowaniu;

Certyfikacja obejmuje także atestowanie dostawców wszystkich surowców oraz samego procesu produkcji.


Różnice między certyfikatami


Systemy certyfikacji ECOCERT i BDIH różnią się między sobą tym, że BDIH udziela producentom certyfikatu, gdy przynajmniej 60% wszystkich produktów danego producenta spełnia wyżej wymienione wymagania.

ECOCERT natomiast certyfikuje każdy produkt osobno.

Ponadto, ECOCERT wymaga, aby na każdym certyfikowanym produkcie podana była ilość składników pochodzenia naturalnego oraz ilość składników pochodzących z kontrolowanych upraw ekologicznych.

BDIH nie wymaga takiej informacji.


Aby dokonać świadomego wyboru kremu, balsamu, szamponu sprawdzajmy czy dany kosmetyk ma odpowiedni certyfikat.

Za tydzień, w następnym newsletterze napiszemy o różnicach między kosmetykami naturalnymi a konwencjonalnymi i napiszemy pod jakimi nazwami INCI ukrywają się składniki, których należy unikać.





Proso, kasza jaglana, polski ryż



Te rzeczowniki określają jedną z najstarszych roślin uprawnych.


W Polsce niezbyt znana, bo wyparły ją ziemniaki i inne rośliny zbożowe. Kiedyś można ją było kupić wyłącznie na targu.
Na szczęście, teraz dostępna jest praktycznie w każdym sklepie.


Dlaczego kasza jaglana?


Warto włączyć kaszę do swojego stałego menu zwłaszcza jesienią, gdy robi się chłodniej.
Jej rozgrzewające właściwości zapobiegają wychłodzeniu organizmu, które sprzyja przeziębieniom i infekcjom jak katar czy kaszel.


Jej przewaga nad innymi kaszami i ziarnami zbóż polega na tym, że jako jedyna ze zbóż nie zakwasza organizmu, ma działanie silnie zasadotwórcze.
To bardzo cenna wartość kaszy jaglanej, bo zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej zdarza się często, szczególnie gdy spożywamy duże ilości mięsa, jaj, żółtych serów. Może to prowadzić do rozwijania się chorób, nawet nowotworów.


Przed nami jesień i zima - wiele miesięcy, gdy dni są krótkie i jest mało słońca. Jest to czas, gdy najczęściej mamy chandrę i wpadamy w dołki psychiczne.

Nie zapominajmy więc o kaszy jaglanej, bo zawarty w niej tryptofan przekształcany w organizmie w serotoninę nazywaną hormonem szczęścia poprawia samopoczucie.





Czy wiesz jakie jabłka lubisz najbardziej?



Dlaczego lubimy jabłka?



Słodki smak jest w naturze rzadkością a upodobanie do słodyczy jest wpisane w ludzką naturę.

W zamierzchłych czasach człowiek by nie umrzeć z głodu poszukiwał pożywienia a słodki smak, pozbawiony goryczy, był dla niego informacją, że pożywienie jest bezpieczne, że nie jest trujące.

Poza tym słodki smak, dzięki cukrom, które są wysokokaloryczne, zapewniał energię niezbędną do przetrwania.
Dlatego słodkie oznaczało dobre.


Jabłka - wygodny nośnik słodkiego smaku.


Są ich tysiące odmian. Różnią się między sobą kształtem, barwą, kolorem miąższu. Są kuliste, spłaszczone, wydłużone, zielone, czerwone, z rumieńcem, żółte, twarde, soczyste, aromatyczne.
Ich różnorodność jest ogromna ale my zazwyczaj znamy tylko kilka odmian, bo monokultura w sadach wypiera inne gatunki.

Z powodu szkodników, z którymi jabłka sobie nie radzą, sadownicy monokulturowych sadów są największymi odbiorcami pestycydów, bo monosad sam nie potrafi się przed nimi (szkodnikami) obronić.


W sklepie ekonisza.pl znajdziesz różne odmiany, te stare i nowe, wszystkie pochodzące z ekologicznego sadu z Mazowsza.

Jabłka dzieli się na grupy w zależności od pory ich dojrzewania. Są więc odmiany letnie, jesienne i zimowe.
W naszym sklepie będą więc sukcesywnie pojawiały się ich nowe odmiany.
Warto próbować, by wiedzieć, które jabłko smakuje nam najbardziej.


Sezon na szarlotki czas zacząć!


Każda z nas ma chyba swój ulubiony przepis na szarlotkę.
Proponujemy zatem, aby spróbować czegoś prostszego i szybszego w wykonaniu - jabłka w szlafrokach i jabłka w cieście.



Jabłka w szlafrokach przyrządzamy z połówek jabłek. Po usunięciu gniazd nasiennych połóż na jabłku łyżeczkę dżemu lub konfitury i owiń w ciasto francuskie. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem (np. z agawy) z dodatkiem lub bez cynamonu.



Jabłka w cieście - obrane i pokrajane w grube plastry jabłka (usuwamy gniazda nasienne) zanurzamy w gęstym cieście naleśnikowym. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem. Do ciasta naleśnikowego możesz dodać łyżeczkę sody lub proszku do pieczenia.






Jak zadbać o skórę po lecie?



W przypadku kosmetyków obowiązuje ta sama zasada co w żywności – ważne jest pochodzenie składników, których użyto do wytworzenia produktu.
Im więcej w składzie kosmetyku substancji naturalnych tym bezpieczniejszy dla skóry.
Syntetyczne konserwanty, barwniki, emulgatory, przeciwutleniacze, oleje i substancje zapachowe często wywołują podrażnienia i problemy skórne.


Na początek polecamy kosmetyczny olejek arganowy, który działa odżywczo na skórę wysuszoną letnim słońcem. Pomaga w regeneracji nie tylko skóry twarzy ale również całego ciała, włosów i paznokci.
I kolejna jego zaleta - jest bardzo wydajny w użyciu! Wystarczy niewielka ilość by nawilżyć całe ciało.





Lawendowe dni



Chcemy, aby we wrześniu Wasz dom pachniał lawendą i dlatego zachęcamy do przesypywania, pieczenia, mieszania kwiatów lawendy z cukrem, solą, mąką i miodem.
Przy każdej takiej czynności w powietrzu będzie się unosił dobroczynny zapach jej kwiatów, który niepostrzeżenie poprawi Twój nastrój.


A do każdego zamówienia we wrześniu dodajemy woreczek suszonych kwiatów lawendy (ok. 20 g).


Wystarczy zaledwie garstka żeby:


zrobić pachnącą saszetkę; włożona do szuflady lub szafy wypełni je miłym zapachem a przy okazji odstraszy mole. Saszetka położona blisko poduszki ułatwi nam zasypianie.


upiec maślane ciasteczka z dodatkiem lawendy. Ich smak świetnie współgra z charakterystycznym smakiem kwiatów lawendy.


zrobić syrop lawendowy, który świetnie nadaje się do placków, herbaty czy na lemoniadę. Polane syropem naleśniki i posypane kwiatkami lawendy będą wyglądały niezwykle pięknie.


przygotować cukier o smaku lawendy. Wystarczy do cukru dodać kwiaty lawendy, zamknąć szczelnie pojemnik i poczekać 2 – 6 tygodni. Taki lawendowy cukier możemy dodać do ciasta lub innych deserów, by nabrały lawendowego aromatu.


zrobić sobie pachnące lawendą mini SPA. Jeśli samodzielnie przygotowujesz niektóre swoje kosmetyki, na przykład świetny i bardzo łatwy do przygotowania peeling cukrowy lub peeling z solą - dodaj do słoiczka pół garstki kwiatów lawendy. Rozcieranie kwiatów na ciele jeszcze bardziej wzmocni ich miły zapach, który korzystnie wpłynie na nasze samopoczucie.


Szczegóły, pomysły i przepisy znajdziesz tutaj

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sklep

Aktualności

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 189 ZŁ!
BEZPŁATNA DOSTAWA  OD 189 ZŁ!
Zakupy nigdy nie były tak proste!
Nie musisz nigdzie jeździć, szukać miejsca do parkowania, stać w kolejce do kasy, dźwigać swoich zakupów. Wystarczy wybrać swoje ulubione produkty a my przywieziemy je pod Twoje drzwi.

Najbliższa dostawa: czwartek 21 grudnia dla mieszkańców Warszawy w godz. 18-22.


Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami zamówienia spoza Warszawy nie są realizowane w następnym tygodniu.

Prosimy o składanie zamówień do poniedziałku do godz. 10-tej.
Oferta sklepu aktualizowana jest w każdy piątek.

ZAPRASZAMY!






Wesprzyj razem z nami!
Wesprzyj razem z nami!
POMÓŻ!
Newsletter - ARCHIWUM
Archiwalne wydania newslettera
Copyright 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone sklep internetowy AptusShop