Archiwum-Newsletter


Sierpień 2014




Lokalna, sezonowa dynia




Bardzo lubimy dynię Hokkaido, bo jest piękna a jednocześnie taka niekłopotliwa.
Właśnie rozpoczął się na nią sezon.
Jest nieduża, taka w sam raz na przygotowanie zupy lub ciasta. Co więcej nie trzeba jej obierać ze skóry tylko od razu można ją kroić.

Jest niezwykle dekoracyjna a jej pomarańczowy kolor w pochmurne dni poprawia nastrój.

Dynię można przechowywać bardzo długo, nawet kilka miesięcy, dlatego zachęcamy do wrzucenia jej do koszyka z zakupami, tym bardziej, że w nadchodzącym tygodniu będzie miała wyjątkową cenę.
Gorąco polecamy.

Jak to zwykle pod koniec lata bywa, pojawiło się w sklepie kilka warzywnych nowości. Jest już polska ekologiczna papryka w trzech kolorach. Do kapusty czerwonej i białej dołączyła kapusta włoska. Polecamy również kabaczki i szpinak w tzw. rozetkach.

Zapraszamy!





Eko-iluzja





Powoli jedna pora roku zaczyna łagodnie ustępować drugiej. Pojawiają się jesienne odmiany jabłek, śliwek i gruszek.

Niezmiennie od wielu lat jabłka zajmują pierwsze miejsce na liście owoców najbardziej skażonych pestycydami. To tzw. dirty dozen (ang.- parszywa dwunastka).

Jeżeli lubisz jabłka wybieraj te z ekologicznych sadów, których uprawa potwierdzona jest certyfikatem.

Bo jak odróżnić jabłka, które są "czyste" (clean) od tych "parszywych" (dirty)?


Piszemy o tym, bo zauważyliśmy, że w sklepach internetowych pojawiają się jabłka, które nie mają certyfikatu a sprzedawane są jako ekologiczne.

Tylko owoce od rolników posiadających certyfikat mają prawo być nazywane ekologicznymi. Wszystkie pozostałe takimi nie są i jest to jawne nadużycie ze strony sprzedawców.
Co więcej, nawet jedna ze znanych restauratorek warszawskich w jednym ze swoich sierpniowych wywiadów myli żywność ekologiczną z żywnością przywiezioną bezpośrednio ze wsi.


Chylimy czoła przed rolnikami, którzy uprawiają swoje warzywa i owoce zgodnie z wyśrubowanymi zasadami rolnictwa ekologicznego - bez nawozów sztucznych i chemicznych oprysków. To ciężka praca i niższe plony.


Czy wiesz, że przestawienie gospodarstwa konwencjonalnego na gospodarstwo, które może być nazywane ekologicznym wymaga czasu? W zależności od rodzaju upraw trwa 2 - 3 lata?

Jest to czas niezbędny do oczyszczenia się ziemi z chemii, która nagromadziła się przez lata stosowania nawozów sztucznych i pestycydów. Można powiedzieć, że ziemia przechodzi swoisty detox w przepisach nazywany okresem konwersji.

Gospodarstwo w okresie konwersji nie ma prawa do używania przymiotnika ekologiczne oraz nie ma prawa sprzedaży swoich produktów jako ekologicznych.


Ekonisza.pl zna to zjawisko z autopsji, ponieważ kilka razy mieliśmy propozycje współpracy z gospodarstw, które będąc w okresie konwersji proponowały ekologiczne warzywa i owoce.

Żywność ekologiczna nie jest tania, lepiej więc mieć 100% pewność, że nie kupujemy iluzji.


Po krótkiej, wakacyjnej przerwie zapraszamy po ekologiczne warzywa i owoce oraz inne produkty :)

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sklep

Aktualności

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 189 ZŁ!
BEZPŁATNA DOSTAWA  OD 189 ZŁ!
Zakupy nigdy nie były tak proste!
Nie musisz nigdzie jeździć, szukać miejsca do parkowania, stać w kolejce do kasy, dźwigać swoich zakupów. Wystarczy wybrać swoje ulubione produkty a my przywieziemy je pod Twoje drzwi.

Najbliższa dostawa: czwartek 26 października dla mieszkańców Warszawy; czwartek-piątek 26-27 października dla pozostałych Klientów w godzinach pracy kuriera tj. 9-17.



Prosimy o składanie zamówień do poniedziałku do godz. 10-tej.

ZAPRASZAMY!






Wesprzyj razem z nami!
Wesprzyj razem z nami!
POMÓŻ!
Newsletter - ARCHIWUM
Archiwalne wydania newslettera
Copyright 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone sklep internetowy AptusShop