Słodkie Smaki


Śliwki w czekoladzie
Jogurtowy blok truskawkowy
Piernik staropolski
Ciasto z dynią
Jabłka w szlafrokach
Babeczki drożdżowe z lawendą
Ambrozja
Śmietanowiec z owocami
Ciasto karobowe



Śliwki w czekoladzie



Składniki:
400 g suszonych śliwek kalifornijskich
kuwertura 200 g - gorzka, mleczna , biała

Przygotowanie: Zanuż rondelek z kuwerturą w większym garnku z wodą i podgrzewaj do rozpuszczenia się kuwertury. Następnie partiami wkładaj śliwki i obracaj je tak, by całe pokryły się czekoladą. Łyżką wykładaj śliwki na papier do pieczenia. Pozostaw do zastygnięcia.
Gotowe.

W rondelku zostanie jeszcze trochę kuwertury; proponujemy wrzucić do niej garść rodzynek, które zbiorą resztki czekolady. Są równie doskonałe jak śliwki.




Jogurtowy blok truskawkowy



Prosty w wykonaniu deser – wystarczy jedynie kilka składników: jogurt naturalny (w wersji light) lub śmietana, truskawki, cukier i żelatyna (dla wegan – agar agar).

Mało pracy, a efekt… oceńcie sami!




Piernik staropolski



Składniki:
500 g miodu pszczelego
1,5 szklanki cukru, najlepiej trzcinowego
250 g masła
1 kg mąki
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody (rozpuszczone w malej ilości mleka)
½ łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do pierników
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
2 łyżki posiekanych migdałów


Jeżeli z ciasta chcesz zrobić pierniczki, nie dodawaj bakalii. Będą przeszkadzały w wałkowaniu pierniczków.


Miód, masło i cukier podgrzewaj wolno na małym ogniu do rozpuszczenia składników.

Po przestudzeniu, do letniej masy dodawaj stopniowo przesianą mąkę, jajka, sodę i przyprawę korzenną.
Cały czas dokładnie wyrabiaj ciasto ręcznie, a najlepiej robotem kuchennym.
Jeżeli zamierzasz upiec piernik w kawałku i pierniczki, podziel ciasto na 2 części. Do jednej części dodaj bakalie.


Dobrze wyrobione ciasto zawiń w lnianą ściereczkę i zostaw w chłodnym miejscu (np. lodówka) żeby dojrzało.


Po kilku tygodniach, na tydzień przed świętami, rozwałkuj ciasto, ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C stopni przez ok. 60 minut.


Ważne: nie ruszaj piernika w czasie pieczenia, ponieważ ciasto łatwo opada.


Piernik fantastycznie się przechowuje. Wystarczy przełożyć go do blaszanego pudełka i cieszyć się nim nawet po upływie roku. Szczerze mówiąc, jest wtedy jeszcze lepszy!




Ciasto z dynią


Składniki:

100 g mąki pełnoziarnistej
275 g mąki zwykłej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 łyżki przyprawy piernikowej
duża szczypta gałki muszkatołowej
1 szklanka utartej dyni
110 g cukru trzcinowego
125 ml oleju roślinnego
2 jajka
400 ml mleka
garść posiekanych orzechów włoskich


Polewa:
2 łyżki cukru pudru
Sok z ½ cytryny
1-2 łyżki gęstej śmietany


Wymieszaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
W drugim naczyniu ubij do białości jajka z cukrem. Dodaj kolejno olej roślinny i mleko.

Połącz obydwie masy. Na koniec dodaj dynię i orzechy włoskie. Dokładnie wymieszaj lub użyj miksera.
Przełóż masę do formy do ¾ wysokości. Jeżeli zostanie Ci trochę ciasta możesz nim wypełnić kilka papilotów na muffinki.
Piecz ok. 40 minut temperaturze 190 stopni. (do suchego patyczka).
Z podanych wyżej składników możesz przygotować polewę i na koniec posypać wiórkami z dyni.




Jabłka w szlafrokach


Jabłka w szlafrokach przyrządzamy z połówek jabłek. Po usunięciu gniazd nasiennych połóż na jabłku łyżeczkę dżemu lub konfitury i owiń w ciasto francuskie. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem (np. z agawy) z dodatkiem lub bez cynamonu.


Jabłka w cieście - obrane i pokrojone w grube plastry jabłka (usuń gniazda nasienne) zanurz w gęstym cieście naleśnikowym. Po usmażeniu posyp cukrem pudrem. Do ciasta naleśnikowego możesz dodać łyżeczkę sody lub proszku do pieczenia.





Babeczki drożdżowe z lawendą


Składniki:
1 opakowanie suszonych drożdży
115 g masła
1 szklanka mleka (300ml)
200 g cukru
600 g mąki
garstka suszonych kwiatów lawendy
1 jajko


Masło rozpuść w małym rondelku, dodaj do niego mleko a następnie wsyp drożdże. Wymieszaj. Przelej zawartość rondelka do miski, w której będziesz mieszać ciasto. Dodaj cukier i garstkę suszonych kwiatów lawendy. Wymieszaj i zacznij stopniowo dodawać przesianą mąkę. Ciasta nie trzeba wyrabiać rękami wystarczy je bardzo dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 1 godzinę. Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości papilotek umieszczonych w formie do muffinek (dzięki temu babeczki zachowają ładny kształt) i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Gdy babeczki wyrosną posmaruj je rozkłóconym jajkiem, po upieczeniu będą pięknie złociste.


Piecz w temperaturze 190°C przez ok. 25 minut do czasu aż babeczki nabiorą złocistego koloru.


Po ostygnięciu polukruj i posyp kwiatami lawendy.
Składniki na ok. 20 babeczek.




Ambrozja



Ambrozja - ciasto, którego przepis pochodzi z książki Swedish Baking z 1973 roku. Jest słodkie, delikatne i puszyste, a przy tym niezwykle proste w wykonaniu.


Składniki:
6 jaj
380 g cukru
350 g masła
200 g mąki
oraz
160 g cukru pudru
4 łyżeczki soku ze świeżych pomarańczy


Jajka ubij z cukrem do białości. Dodaj rozpuszczone, przestudzone masło i mąkę. Dokładnie zmiksuj. Wypełnij masą natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę na muffiny lub inną prostokątną formę na ciasto. Piecz około 20 minut w 190 stopniach. Po przestygnięciu polukruj. Możesz ozdobić skórką pomarańczową.




Śmietanowiec z owocami



Składniki:
jedna śmietanka do ubijania 250ml
kilka łyżeczek cukru pudru
łyżeczka żelatyny
dowolne owoce: świeże, mrożone lub ze słoika


Śmietanę (36%) ubij wraz z kilkoma łyżeczkami cukru pudru, w zależności od tego jak bardzo słodki smak chcesz otrzymać. Proponujemy 3 łyżeczki na 250 ml śmietany.


Śmietanę ubij tak by była gęsta i kremowa, nie na sztywno. Łyżeczkę żelatyny rozpuść w 50 ml gorącej wody (ok. 1/4 szklanki). Lekko wystudzoną dodaj do masy śmietanowej. Dokładnie wymieszaj.


Deserem wypełnij dowolne foremki. Wstaw do lodówki na min. godzinę.


Przed podaniem zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie by śmietankowa babeczka odeszła od ścianek. Podawaj z owocami.


Idealny z malinami, truskawkami, wiśniami i jagodami. Również mrożonymi. Owoce wyjęte z zamrażalnika podgrzewamy wraz z cukrem na małym ogniu do otrzymania słodkiego sosu. Pięknie wygląda i pysznie smakuje, a przygotowanie trwa dosłownie chwilę.


Jedna śmietanka 250 ml to deser na dwie średniej wielkości foremki.




Ciasto karobowe


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej białej
Łyżeczka sody i łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
1 szklanka mleka (roślinnego lub krowiego)
½ szklanki cukru trzcinowego
6 łyżek karobu
½ szklanki oleju z orzechów ziemnych (lub dowolnego)
270 g konfitury lub dżemu owocowego


Wymieszaj osobno składniki suche i składniki mokre. Całość połącz i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Piecz w tortownicy o średnicy 25 cm, posmarowanej tłuszczem i posypanej karobem wymieszanym z mąką, przez około 45-55 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto można przełożyć kremem lub powidłami, zrobić do niego polewę lub nasączyć sokiem z pomarańczy.

Wypiek przypomina dorodne brownie. Dla nieznających smaku karobu z pewnością jest to propozycja do wypróbowania. Ciasto ma specyficzny, ale „wciągający” smak. Pyszne ze szklanką owsiano-waniliowego mleka.




Biały deser z syropem z agawy


Składniki:
Ser biały półtłusty
Śmietana 18%
Płatki migdałów
Syrop z agawy
Listki mięty


Na talerzu ułóż kawałek sera białego z łyżeczką śmietany na szczycie. Obsyp płatkami z migdałów. Polej syropem z agawy i udekoruj listkiem mięty.

Możesz spróbować też z migdałami prażonymi. Jeśli deser ma być naprawdę niskokaloryczny- zamień śmietanę na jogurt naturalny:)




Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sklep

Aktualności

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 189 ZŁ!
BEZPŁATNA DOSTAWA  OD 189 ZŁ!
Zakupy nigdy nie były tak proste!
Nie musisz nigdzie jeździć, szukać miejsca do parkowania, stać w kolejce do kasy, dźwigać swoich zakupów. Wystarczy wybrać swoje ulubione produkty a my przywieziemy je pod Twoje drzwi.

Najbliższa dostawa: czwartek 26 października dla mieszkańców Warszawy; czwartek-piątek 26-27 października dla pozostałych Klientów w godzinach pracy kuriera tj. 9-17.



Prosimy o składanie zamówień do poniedziałku do godz. 10-tej.

ZAPRASZAMY!






Wesprzyj razem z nami!
Wesprzyj razem z nami!
POMÓŻ!
Newsletter - ARCHIWUM
Archiwalne wydania newslettera
Copyright 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone sklep internetowy AptusShop