Zupy



Krupnik inaczej
Zupa-krem z dyni
Zupa-krem z selera
Zupa-krem z porów
Zupa-krem z soczewicy





Krupnik inaczej





Składniki:
1 filiżanka pęczaku
1 filiżanka zielonego grochu
1 dynia hokkaido
kilka liści jarmużu posiekanych w kostkę (tylko liść bez łodygi)
1 duża cebula drobno posiekana
2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę
1 seler pokrojony w kostkę
½ pęczka natki pietruszki posiekanej (koniecznie z łodyżkami)
2 łyżki masła (najlepiej klarowane)
2 ząbki czosnku, posiekany lub w plasterkach
1,5 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
2 liście laurowe
12 szklanek wody
2 łyżeczki soli morskiej/himalajskiej
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
1. pęczak i ziarna zielonego grochu zalej ciepłą wodą w oddzielnych naczyniach i zostaw na 12-14 godzin. Następnie wylej wodę i dobrze wypłucz ziarna.
2. Na maśle przesmaż szybko czosnek, cebulę, marchewkę, seler i natkę pietruszki.
3. Dodaj wypłukane ziarna, wlej wodę, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu.
4. Gdy kasza i groch będą miękkie dodaj najpierw liście jarmużu a po 10 minutach dynię. Gotuj kolejne kilka minut, ale uważaj by dynia się nie rozgotowała.
5. Zupa najlepsza jest następnego dnia po ugotowaniu.
6. Jeśli lubisz przed podaniem posyp natką pietruszki.




Zupa-krem z dyni



Przepyszna i bardzo prosta w wykonaniu.

Nie musisz mieć wcześniej ugotowanego wywaru z warzyw lub rosołu (tak podaje większość przepisów) lub w pośpiechu go przygotowywać, bo właśnie masz piękną dynię i chcesz ugotować zupę.

Wystarczy, że mamy:

kilka ząbków czosnku,
2 cebule,
oliwę,
natkę pietruszki,
łyżkę masła,
2-3 pomidory (opcjonalnie),
kilka ziaren ziela angielskiego, listki laurowe, sól, pieprz, i oczywiście główną aktorkę dania - dynię ok. 1-1,5 kg.

Z podanych proporcji otrzymamy 4 duże porcje zupy.
Posiekany czosnek i cebulę przesmaż na kilku łyżkach oliwy, dodaj masło, sól (ok. pół łyżeczki), świeżo zmielony pieprz; chwilę podsmaż, dodaj sporo natki pietruszki posiekanej razem z ogonkami (koniecznie), następnie wrzuć pokrojoną w kawałki dynię (dyni hokkaido nie trzeba obierać) i zalej zimną wodą, tyle by woda przykryła dynię mniej więcej 2 cm powyżej. Dodaj pozostałe przyprawy.

Gdy dynia będzie miękka (po ok. 15 minutach), zmiksuj ją na krem. I gotowe!
  • Jeśli zupa będzie dla Ciebie za gęsta nie dodawaj wody tylko pokrojone pomidory. Gotuj jeszcze przez chwilę.
  • Jeśli lubisz ostrzejsze smaki możesz dodać na początku gotowania pokruszony strąk papryczki chili, ale zachowaj ostrożność, bo łatwo jest przesadzić i zupa będzie zbyt pikantna w smaku.



Zupa-krem z selera


Składniki na 3-4 porcje:

baza do zup
1 średni seler
2-3 ziemniaki
2 łyżki śmietany
natka pietruszki

Do przygotowanej bazy do zup dodaj pokrojonego selera i 2-3 ziemniaki. Gotuj na małym ogniu. Gdy seler i ziemniaki będę miękkie zmiksuj, dodaj 1-2 łyżki śmietany, przypraw solą i pieprzem do smaku, posyp natką pietruszki i gotowe.



Zupa-krem z porów


Składniki na 3-4 porcje:

białe części 2 porów
2-3 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
łyżka masła
2-3 łyżki śmietany
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Posiekany drobno czosnek przesmaż w garnku na oliwie razem z posiekaną cebulą (krótko, by nie spalić czosnku, bo staje się gorzki).
Dodaj pokrojone w krążki pory. Chwilę smaż dokładnie mieszając.
Dodaj łyżkę masła i przyprawy.
Wlej 3-4 szklanki zimnej wody.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki (koniecznie z łodyżkami!).
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotuj aż ziemniaki zmiękną, całość dokładnie zmiksuj.
Podawaj z dodatkiem śmietany i świeżo zmielonym pieprzem.

Krem jest pożywny i pokrzepiający, idealny na zimowe wieczory.



Zupa-krem z soczewicy



Pyszna i sycąca zupa z czerwonej soczewicy. Ma łagodny smak, który może się zmieniać w zależności od tego, jak ją doprawimy - będzie ostrzejsza dzięki dodaniu peperoncino lub łagodniejsza, jeśli dodamy do niej odrobinę masła.

Składniki na 4 duże porcje:

300 g czerwonej soczewicy
2 marchewki
3 średniej wielkości cebule
przyprawy: sól, pieprz, papryka lub peperoncino.

Marchewki i cebule pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie na patelni, lub od razu w garnku.
Dzięki ich przesmażeniu zupa będzie bardziej aromatyczna.
Zalej powstałą bazę 1 litrem wody i gotuj około 10 minut, aż marchewka zmięknie. Dodaj przyprawy. Do gotującego się wywaru dorzuć 300 g opłukanej czerwonej soczewicy i gotuj 15 minut. Poczekaj aż zupa lekko przestygnie i zmiksuj całość do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.



Zupa-krem ze szpinaku




Składniki:

250 g szpinaku
3 ząbki czosnku
1 dymka ze szczypiorem
2 kostki bulionowe lub 2 łyżki bulionu w proszku
4 łyżki oliwy/oleju
2 łyżeczki masła
3 ziemniaki
szczypta gałki muszkatołowej
sok z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku
3 łyżki śmietany.

Posiekany czosnek i dymkę przesmaż w garnku na 2 łyżkach oliwy/oleju.
Dodaj masło. Następnie wlej 1,5-2 l wody. Dodaj kostki bulionowe lub bulion w proszku.
Do gorącego wywaru wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie.
W międzyczasie umyj szpinak i lekko podduś na patelni na oliwie i maśle. Zmiękczony szpinak dodaj do wywaru i zagotuj.
Dodaj gałkę muszkatołową, pieprz, sok z cytryny.
Zupę zmiksuj, dodaj śmietanę i można podawać.

Posypana startym parmezanem nabierze bardziej włoskiego charakteru.


Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sklep

Aktualności

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 189 ZŁ!
BEZPŁATNA DOSTAWA  OD 189 ZŁ!
Zakupy nigdy nie były tak proste!
Nie musisz nigdzie jeździć, szukać miejsca do parkowania, stać w kolejce do kasy, dźwigać swoich zakupów. Wystarczy wybrać swoje ulubione produkty a my przywieziemy je pod Twoje drzwi.

Najbliższa dostawa: czwartek 26 października dla mieszkańców Warszawy; czwartek-piątek 26-27 października dla pozostałych Klientów w godzinach pracy kuriera tj. 9-17.



Prosimy o składanie zamówień do poniedziałku do godz. 10-tej.

ZAPRASZAMY!






Wesprzyj razem z nami!
Wesprzyj razem z nami!
POMÓŻ!
Newsletter - ARCHIWUM
Archiwalne wydania newslettera
Copyright 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone sklep internetowy AptusShop