Warzywa - Proste Gotowanie


Biało czerwona jarzynka z bocwiny
Camembert zapiekany ze szpinakiem

Biało-czerwona jarzynka z boćwiny




Według poniższego przepisu możesz przygotować zarówno boćwinę białą jak i czerwoną.
My przygotowaliśmy w wersji kolorowej, mieszanej.

Składniki:
kilka liści boćwiny białej i/lub czerwonej
2-3 ząbki czosnku,
średnia cebula,
kilka łyżek oliwy,
sok z połowy cytryny lub limonki (można zastąpić octem balsamicznym),
łyżka masła,
sól, pieprz,
kawałek twarogu

Przesmaż na patelni (w rondlu), na 2-3 łyżkach oliwy, kilka ząbków posiekanego czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj łyżkę masła, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz.

Następnie wrzuć na patelnię pokrojone na skośne słupki łodygi boćwiny. Wlej trochę wody i razem podduś do miękkości.

Gdy łodygi zmiękną, dodaj pokrojone w pasy lub porwane liście boćwiny. Są delikatne, więc nie wymagają długiego podgrzewania.

Dodaj sok z połowy cytryny lub limonki.
Zamieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na koniec dodaj pokruszony twaróg (z powodu kwasu szczawiowego zawartego w boćwinie, o którym mówi się, że "kradnie wapń z kości").

Camembert zapiekany ze szpinakiem




Składniki:
1 ser camembert
150 g liści szpinaku
3 jajka
20 dkg twarogu
200 ml śmietany lub jogurtu
1 łyżka mąki
2 łyżki razowej bułki tartej
pół łyżeczki przypraw – imbir, kumin rzymski
pieprz, sól

Zmiksuj (najlepiej w blenderze) połowę liści szpinaku z jajkami, pokrojonym camembertem, twarogiem, śmietaną/jogurtem, mąką i przyprawami.
Dodaj pozostałe liście szpinaku i wymieszaj.

Posmaruj masłem żaroodporne naczynie i posyp je bułką tartą. Do naczynia wylej przygotowaną masę. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni i piecz przez ok. 45 minut.
Podane składniki wystarczają na otrzymanie zapiekanki o wysokości ok. 2 cm pieczonej w formie o boku 20 x 20 cm.
Szpinak możesz zastąpić jarmużem.


Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sklep

Aktualności

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 189 ZŁ!
BEZPŁATNA DOSTAWA  OD 189 ZŁ!
Zakupy nigdy nie były tak proste!
Nie musisz nigdzie jeździć, szukać miejsca do parkowania, stać w kolejce do kasy, dźwigać swoich zakupów. Wystarczy wybrać swoje ulubione produkty a my przywieziemy je pod Twoje drzwi.

Najbliższa dostawa: czwartek 21 grudnia dla mieszkańców Warszawy w godz. 18-22.


Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami zamówienia spoza Warszawy nie są realizowane w następnym tygodniu.

Prosimy o składanie zamówień do poniedziałku do godz. 10-tej.
Oferta sklepu aktualizowana jest w każdy piątek.

ZAPRASZAMY!






Wesprzyj razem z nami!
Wesprzyj razem z nami!
POMÓŻ!
Newsletter - ARCHIWUM
Archiwalne wydania newslettera
Copyright 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone sklep internetowy AptusShop