Pasty Kanapkowe


Pasta z cukinii i tapenada




Pasta z cukinii

Składniki: cukinia, kilka łyżek musztardy pełnoziarnistej typu francuskiego, 1-2 ząbki czosnku, kilka łyżek oliwy, dowolne zioła, sól, pieprz do smaku.

Zmiksować i podawać, najlepiej z grzanką/tostem lub zwykłą bułką.


Tapenade (fr.) to popularna w Prowansji przystawka przyrządzana z pozbawionych pestek oliwek, kaparów, tuńczyka (konserwa), anchois, musztardy pełnoziarnistej i oliwy; całość przyprawiona tymiankiem.

Składniki miksujemy i podajemy z bułką.

Składnikami można dowolnie żonglować i próbować różnych wariantów np. do cukinii dodać anchois lub tylko kapary; do tapenady – tylko tuńczyka bez kaparów i anchois itp.

Obydwie pasty najlepsze są następnego dnia. W lodówce można przechowywać przez kilka dni.



Mus z wątróbek drobiowych




Przygotowaliśmy go w oparciu o przepis z programu TV Marthy Stewart. Wprowadziliśmy w nim jednak kilka zmian i taki zmieniony przepis zamieszczamy poniżej.

Mus położony na małych kromkach bułki lub krakersach jest pyszną, wykwintną przekąską. Można go również przygotować w wersji bardziej wytrawnej – bez cukru, z dodatkiem ostrzejszych przypraw np. pieprzem cayenne;

można dodać orzechy pistacjowe lub suszone śliwki;

można przygotować wersję z ziołami suszonymi lub świeżą natką pietruszki.

Możliwości jest bardzo wiele. Rzadko się zdarza, by na tak prostej bazie można było wyczarować tak wiele przeróżnych smaków.

Warto spróbować i poeksperymentować!


Składniki:

600 g wątróbki drobiowej

50 g twardego sklarowanego masła oraz kilka łyżek płynnego

6 niedużych pokrojonych w talarki lub kostkę cebul (mogą być również czerwone lub mix z białą)

2 obrane pokrojone w kostkę dojrzałe gruszki

2 obrane pokrojone w kostkę jabłka
3 łyżki gęstej śmietany
3 łyżki octu balsamicznego
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
przyprawy: tymianek, 5 goździków, 2 laski cynamonu, pieprz, sól.

Opcjonalnie - 40 g brandy lub innego alkoholu. Jeżeli dodajesz alkohol wytrawny, potrzebna będzie jeszcze płaska łyżka brązowego cukru.


Przygotowanie:

1. Rozpuść na patelni połowę masła. Dodaj wątróbki i smaż z obydwu stron. Powinna się dobrze przyrumienić. W trakcie smażenia dodaj pieprz.

2. Usmażoną wątróbkę zdejmij z patelni i odstaw na bok. Na tej samej patelni rozpuść pozostałą część masła, dodaj cebulę i przyprawy.

Duś pod przykryciem aż do zeszklenia składników. Możesz dodać trochę wody, gdy zauważysz, że się przypala.

3. Gdy będzie gotowe, usuń kawałki cynamonu i gałązki tymianku, jeśli dodane były świeże. Teraz możesz dodać alkohol.

4. Przełóż wątróbkę i cebulę do blendera. Dodaj śmietanę, ocet balsamiczny, pieprz i sól. Dokładnie wszystko zmiksuj do uzyskania konsystencji musu.

5. Przełóż do słoiczków, na wierzch wlej rozpuszczone sklarowane masło, posyp tymiankiem i pozostaw do wystudzenia.

Gdy przestygnie zakręć słoiczki i wstaw do lodówki.

Podawaj ze świeżym pieczywem.





Pasty kanapkowe



Kilka propozycji na pasty do kanapek:


1. Pasta jajeczna z dymką


jajka ugotowane na twardo, posiekane,
szczypiorek
serek naturalny
jogurt naturalny
sól, pieprz


2. Pasta z makrelą, serkiem naturalnym i szczypiorkiem


makrela w pomidorach
serek naturalny
szczypiorek
jogurt naturalny
sól, pieprz


3. Twaróg biały z ogórkiem i orzechami


biały ser
ogórek
śmietana lub jogurt
kilka posiekanych orzechów
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz


4. Z oliwkami i twarożkiem


serek naturalny lub twaróg
zielone oliwki
dymka ze szczypiorkiem
kilka ząbków czosnku
1/2 pęczka kolendry
sól, pieprz, ostra i słodka czerwona papryka


Składniki wystarczy wymieszać i doprawić do smaku.
Do podanych wyżej past możesz dodawać kapary, musztardę, sok z cytryny lub ocet winny, zmiażdżone ząbki czosnku, grzybki marynowane, czerwoną cebulę. Uzyskasz w ten sposób zupełnie nowe smaki.


Aby pasty nie "wypływały" z kanapek, wystarczy:
wydrążyć bułeczkę z miąższu lub/i zawinąć pastę w liść sałaty i położyć na połówce bułki.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sklep

Aktualności

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 189 ZŁ!
BEZPŁATNA DOSTAWA  OD 189 ZŁ!
Zakupy nigdy nie były tak proste!
Nie musisz nigdzie jeździć, szukać miejsca do parkowania, stać w kolejce do kasy, dźwigać swoich zakupów. Wystarczy wybrać swoje ulubione produkty a my przywieziemy je pod Twoje drzwi.

Najbliższa dostawa: czwartek 26 października dla mieszkańców Warszawy; czwartek-piątek 26-27 października dla pozostałych Klientów w godzinach pracy kuriera tj. 9-17.



Prosimy o składanie zamówień do poniedziałku do godz. 10-tej.

ZAPRASZAMY!






Wesprzyj razem z nami!
Wesprzyj razem z nami!
POMÓŻ!
Newsletter - ARCHIWUM
Archiwalne wydania newslettera
Copyright 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone sklep internetowy AptusShop