Proste Pomysły




Naturalne aromaty

Prosty przepis na smaczny chleb

Ukiś swój barszcz

Sklarowane masło

Baza do zup



Naturalne aromaty



Przepis na ekstrakt waniliowy, najbardziej ceniony w kuchni i jednocześnie najdroższy.

Składniki:
2-3 laski wanilii
250 g wysokoprocentowego alkoholu


Przygotowanie:
1. Przekrój wzdłuż laski wanilii i włóż je do naczynia – buteleczki lub słoika.
2. Zalej alkoholem. Zamknij szczelnie i wstrząśnij.
3. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu i wstrząsaj co 3-4 dni.

Aby osiągnąć najlepszy efekt potrzebne są 2 miesiące, ale już po 7 dniach można je dodawać do wypieków i deserów.

W taki sam sposób możesz przygotować ekstrakt z cynamonu, goździków, migdałów itp. lub przygotować ekstrakt z mieszanki przypraw.





Prosty przepis na smaczny chleb



Składniki:

500 g mąki pełnoziarnistej np. żytnia, pszenna, orkiszowa, gryczana, etc.
3 - 4 łyżki siemienia lnianego
torebka suszonego zakwasu żytniego 30 g (gdy pieczemy chleb bezglutenowy nie dodajemy zakwasu tylko zwiększamy ilość drożdży)
15 g drożdży świeżych lub 1 torebka drożdży suszonych (25 g drożdży gdy pieczemy chleb bezglutenowy)
3/4 łyżki soli
płaska łyżka cukru
600 - 650 ml ciepłej wody


dodatki np. pestki dyni, słonecznika, suszona bazylia, lubczyk, kminek, czarnuszka, suszone śliwki, morele, daktyle, figi itd. co tylko przyjdzie nam do głowy.

Zmieniając dodatki możesz za każdym razem delektować się chlebem o innym smaku.


Wsyp do miski wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj.

Jeżeli masz świeże drożdże wystarczy, je pokruszyć.

Teraz wlej wodę. Wymieszaj.


Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.


Formę wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawała po bokach. Będzie łatwiej później wyjąć upieczony chleb z formy. Posmaruj papier tłuszczem i posyp mąką.


Wymieszaj ciasto w misce, dodaj ewentualnie "mokre" składniki, wymieszaj i przełóż do formy.

Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.


Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 220 stopni przez 40-50 minut.


Po upieczeniu koniecznie wyjmij chleb z formy (chwytając za papier) i postaw na kratce do ostygnięcia.



Z podanych składników otrzymujemy 1 foremkę (wym. 30 cm x 10 cm x 10 cm) chleba o wadze 1100 g.


Rada: *Jeżeli chcesz upiec chleb z dodatkiem "mokrych" składników np. oliwek, zanim dodasz je do ciasta obsyp je wcześniej mąką.




Ukiś swój barszcz!


Przygotowanie kiszonego barszczu jest tak proste, że powinniśmy to robić częściej niż dwa razy do roku z okazji świąt.


Umyte i obrane buraki pokrój na plastry i ułóż w słoju, kamiennym garnku lub podobnym naczyniu.


Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku.


Zalej przestudzoną wodą przegotowaną i trzymaj w cieple.


Jeżeli chcesz, aby barszcz był gotowy w ciągu kilku dni, na wierzchu połóż kromkę razowego chleba.


Zbieraj pianę pojawiającą się na powierzchni.


Po 3-4 dniach przecedź ukiszony barszcz, przelej do butelek lub słoików i szczelnie zamknij.
  • W lodówce ukiszony barszcz możesz przechowywać nawet kilka tygodni.
  • Barszcz będzie jeszcze smaczniejszy, gdy buraki przełożysz warstwami pokrojonej w talarki cebuli (na 1 kg burakow wystarczą 2-3 cebule). Taki barszcz kisi się trochę dłużej, ale warto poczekać.
  • Barszczyk pij prosto po ukiszeniu lub dodawaj jako zaprawy do warzywnych bulionów. Przechowywany w lodówce gęstnieje i staje się bardziej kwaśny.



Sklarowane masło (ghee)


W rondelku rozpuść świeże masło.
Następnie podgrzewaj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Zbierz pianę, która pojawi się na powierzchni.
Przelej tłuszcz do słoiczka uważając, by nie przelać mleka, które w trakcie podgrzewania oddzieliło się od tłuszczu.


W ten sposób otrzymasz czysty tłuszcz, który dodany do potraw nada im wspaniały maślany smak.

  • Możesz na nim smażyc, bo się nie przypala w wysokiej temperaturze.
  • Sklarowane masło możesz przechowywać poza lodówką w nieprzejrzystym naczyniu, pod warunkiem, że jest hermetycznie zamknięte.

Gdy natknęliśmy się na Niter Kibbeh czyli etiopskie masło ghee od razu wiedzieliśmy, że w tej recepturze tkwi potencjał i dodawanie coraz to innych przypraw będzie prowadziło do nowych, nieodkrytych jeszcze wrażeń smakowych.


Etiopczycy dodają je do wszystkiego – do ryżu, kaszy jaglanej, soczewicy, duszonych i pieczonych warzyw. My dodaliśmy je do zgrillowanej na patelni dyni hokkaido.


Poniżej 3 przykładowe zestawy przypraw do masła ghee.


Przyprawy I


500 g solonego masła
2 łyżeczki świeżo utartego korzenia imbiru
1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
Szczypta ziaren kardamonu
½ laski cynamonu lub ½ łyżeczki cynamonu mielonego
Szczypta gałki muszkatołowej
2 goździki
½ małej drobno posiekanej cebuli
1 drobno posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku


Przyprawy II


450 g masła
4-5 ząbki posiekanego czosnku
1 mała posiekana cebula
1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy


Przyprawy III


300 g masła
6 strączków kardamonu
2 laseczki cynamonu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego



Baza do zup


Zastanów się na ile osób (lub porcji) chcesz ugotować zupę. Weź tyle ząbków czosnku, tyle łyżek oliwy, cebuli o połowę mniej i tyle szklanek wody (liczymy po szklance na osobę).


Posiekany drobno czosnek przesmaż na oliwie razem z posiekaną cebulą.
Dodaj łyżeczkę masła, sól, pieprz, 2-3 liście laurowe i kilka ziaren angielskiego ziela.
Zalej zimną wodą.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki (koniecznie z łodyżkami!).


Do takiej bazy możesz dodać warzywa z włoszczyzny (niekoniecznie) lub inne warzywa i dodatki, które chcesz, by zadecydowały o smaku zupy np. przecier ogórkowy lub pomidorowy, dynię, pory, ryż, pęczak lub ciecierzycę, lane kluseczki, ziemniaki lub pokrojone/starte czerwone buraki.
Różnorodność smaków zup jest tak bogata, jak różnorodny jest świat warzyw i kasz.

  • Możesz taką zupę również zmiksować i podawać z kleksem śmietany lub jogurtu na wierzchu.
  • Nie musisz przesmażać czosnku i cebuli na patelni; zrób to od razu w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Zaoszczędzisz na zmywaniu:-)

Już wiesz, jaką zupę ugotujesz dzisiaj?



Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sklep

Aktualności

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 189 ZŁ!
BEZPŁATNA DOSTAWA  OD 189 ZŁ!
Zakupy nigdy nie były tak proste!
Nie musisz nigdzie jeździć, szukać miejsca do parkowania, stać w kolejce do kasy, dźwigać swoich zakupów. Wystarczy wybrać swoje ulubione produkty a my przywieziemy je pod Twoje drzwi.

Najbliższa dostawa: czwartek 26 października dla mieszkańców Warszawy; czwartek-piątek 26-27 października dla pozostałych Klientów w godzinach pracy kuriera tj. 9-17.



Prosimy o składanie zamówień do poniedziałku do godz. 10-tej.

ZAPRASZAMY!






Wesprzyj razem z nami!
Wesprzyj razem z nami!
POMÓŻ!
Newsletter - ARCHIWUM
Archiwalne wydania newslettera
Copyright 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone sklep internetowy AptusShop