Newsletter - Archiwum


Maj 2014



Ekologiczne, probiotyczne... kręć lody na lato!





Proste w wykonaniu, pyszne i zdrowe.

Możemy mieć stuprocentową pewność, że nie zawierają sztucznych barwników, mączki chleba świętojańskiego, lecytyny sojowej, konserwantów itp.
Składają się z niewielu składników i to my ostatecznie decydujemy co się w nich znajdzie. Mogą być waniliowe, czekoladowe, z sezonowych owoców, miętowe, bananowe, cytrynowe itd.

Ilość możliwych kombinacji smakowych jest naprawdę przeogromna.
Inspiracji można szukać również w dobrych lodziarniach.

Przygotowanie lodów w domu jest banalnie proste.

I nie potrzeba do tego specjalnej maszynki do lodów. Wystarczy blender lub zwykły mikser.

Podstawowym składnikiem naszych lodów jest zwykły jogurt naturalny. Możesz również użyć jogurtu probiotycznego a otrzymasz lody... probiotyczne!
Do jogurtu dodajemy składnik, który zdecyduje o smaku lodów.

Potrzebny jest jeszcze dodatek słodyczy a więc np. puder z cukru trzcinowego, syrop z agawy, daktyli lub klonowy, którym słodzimy według naszych upodobań.

Składniki miksujemy, przekładamy do plastikowego pudełka lub specjalnych foremek do lodów, uderzamy opakowaniem kilkakrotnie w blat szafki by masa się odpowietrzyła, przykrywamy i wkładamy do zamrażalnika na ok. 4 godziny.

Aby wyjąć loda z foremki wystarczy zanurzyć ją na chwilę w gorącej wodzie (można też trzymać pod strumieniem gorącej wody z kranu), chwycić za "dziubek" i wyjąć loda.


Lody świetnie orzeźwią w gorące dni nadchodzącego lata.

Na ten weekend również przewidywane są wysokie temperatury.

Czas więc zacząć "kręcić lody" : )


Na odwiecznie zadawane pytanie - czy lody są zdrowe? my odpowiadamy zdecydowanie - TAK!








Balkonowy ogródek




Miejskie ogrodnictwo balkonowe staje się coraz bardziej popularne. Nasze balkony, tarasy zapełniają się donicami, skrzynkami wypełnionymi sadzonkami nie tylko kolorowych kwiatów ale również... warzyw.

Z małych w tej chwili roślinek wyrosną jesienią pomidorki koktajlowe, papryczki chili lub wcześniej truskawki i poziomki z kupionych sadzonek.

Do siania a potem pikowania młodych pędów najwygodniejsze są tzw. wielodoniczki, z których łatwiej jest przesadzać młode roślinki do większych doniczek lub skrzynek.

My ich nie mieliśmy dlatego wykorzystaliśmy do tego celu skorupki jajek.






Na dobry początek...
Zioła w doniczkach 10% taniej




Jutro rozpoczyna się Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu.

Z tej okazji przywołujemy chińskie przysłowie, które w prosty sposób podsumowuje wartość zdrowotną różnych rodzajów żywności.


„Zdrowiej jest jeść to, co stoi na jednej nóżce (jak roślina czy grzyb) niż to, co stoi na dwóch (drób) albo na czterech (jak krowy, świnie i inne ssaki)”.


Również badania naukowe potwierdzają fakt, że wegetarianie są znacznie zdrowsi niż mięsożercy i zwykle żyją dłużej.


Jeśli w Twoim przypadku całkowite wyeliminowanie mięsa jest niemożliwe, to może zostań fleksitarianem, czyli osobą, która jada mięso bardzo rzadko np. 2 razy w tygodniu.


Tydzień Wegetariański może być dobrym początkiem, by wejść na nową ścieżkę odżywiania.


Z tej okazji proponujemy 10% zniżki na wszystkie zioła w doniczkach.

Rabat będzie widoczny na paragonie.


Klienci, którzy już złożyli zamówienie na zioła w doniczkach na dostawę w dniu 15 maja również otrzymają rabat na zamówione zioła.

Zapraszamy!

Wejdź tutaj






Aktualności i trochę więcej




Czy wiesz, że "ponad 75% gatunków roślin uprawnych w Europie rośnie i wydaje plon dzięki pszczołom i innym owadom zapylającym?

Niestety zapylacze są w niebezpieczeństwie. Ich liczba drastycznie maleje przez nadmierną chemizację rolnictwa oraz zanikanie naturalnych siedlisk.

Aby ratować pszczoły niezbędny jest zakaz stosowania szkodliwych środków, ale pomóc można również dokonując odpowiedzialnych wyborów podczas zakupów w sklepie spożywczym i ogrodniczym."

Tak pisze Greenpeace w swoim poradniku, którym chcemy się z Wami podzielić.

Greenpeace zachęca do przyłączenia się do roju pszczelich bohaterów, którzy staną w obronie i będą pomagać owadom zapylającym!

Poradnik pomaga zrozumieć jak niezwykle są one pożyteczne i w jak wielkim znajdują się niebezpieczeństwie.
Dzięki prostym wskazówkom zawartym w poradniku z łatwością przyczynisz się do lepszej ochrony tych małych stworzeń.

Zajrzyj do poradnika tutaj






Świeże zioła ekologiczne na wyciągnięcie ręki!




Gdy oglądamy programy kulinarne, widzimy naszych ulubionych kucharzy w otoczeniu wielu różnych świeżych ziół, które nie tylko pięknie wyglądają w kuchni, ale dodane do potraw nadają im charakteru i smaku.
Teraz, w bardzo prosty sposób, Ty również możesz mieć świeże zioła na wyciągnięcie ręki.


Można wprawdzie wyhodować zioła z nasion, ale my przekonaliśmy się już na własnej skórze, że taka uprawa nie zawsze kończy się powodzeniem. Wymaga przy tym sporo cierpliwości i czasu, by osiągnąć efekt w postaci pędu z wykształconymi już liśćmi.

W tym roku poszliśmy na skróty.


Zaopatrzyliśmy się w zioła w doniczkach, które są już gotowe do oddania nam swoich listków i wzbogacenia naszych dań.

Na dodatek, zrywanie listków pobudza roślinę do rozrostu i w ten sposób mamy stały dostęp do świeżych ziół.


Przy okazji kupiliśmy również takie zioła, których nasiona lub sadzonki są trudne do zdobycia a chcieliśmy poznać smak innych mniej popularnych odmian, bo każda odmiana posiada swój niepowtarzalny, specyficzny aromat oraz właściwości.


Spróbujemy więc bazylię cynamonową, miętę bananową i czekoladową oraz szałwię muszkatołową.

Sprawdzimy czy uda nam się wyczuć specyficzną, subtelną nutę danej odmiany.


Ponadto, zamierzamy parzyć herbatkę z pnącza zwanego ziołem długowieczności, bo chcemy wzmocnić nasz organizm i chronić go przed skutkami stresu oraz poznamy smak listków stewii, która robi taką furorę, jako naturalny słodzik.


Już niedługo do naszego zbioru ziół dołączą pozostałe zioła prowansalskie a więc oregano i tymianek (bazylia już jest dostępna) oraz lubczyk, rozmaryn i majeranek.

Na razie są jeszcze zbyt małe i dlatego niech jeszcze zostaną pod troskliwą opieką rąk Pana Marka w jego ekologicznym gospodarstwie ogrodniczym.


Zioła Pana Marka dzięki naturalnemu procesowi wzrostu charakteryzują się długą trwałością. Wystarczy zapewnienie im odpowiedniego minimum (tzn. światło i podlewanie) i wówczas spokojnie mogą stać kilka tygodni. Gdy się rozrosną można przesadzić je do większych doniczek, by nie blokować rozrostu systemu korzeniowego.


Dzięki swieżym ziołom w doniczkach nasze parapety kuchenne, balkony i tarasy będą zielone a nasze kubki smakowe wniebowzięte.

UWAGA! Przy zakupie 2-ch doniczek ziół 3-cia doniczka 50% taniej.






Cisza lasu, błękit jeziora, śpiew ptaków i szum wiatru...




Życzymy udanej majówki!

Zespół sklepu EKONISZA

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sklep

Aktualności

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 189 ZŁ!
BEZPŁATNA DOSTAWA  OD 189 ZŁ!
Zakupy nigdy nie były tak proste!
Nie musisz nigdzie jeździć, szukać miejsca do parkowania, stać w kolejce do kasy, dźwigać swoich zakupów. Wystarczy wybrać swoje ulubione produkty a my przywieziemy je pod Twoje drzwi.

Najbliższa dostawa: czwartek 21 grudnia dla mieszkańców Warszawy w godz. 18-22.


Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami zamówienia spoza Warszawy nie są realizowane w następnym tygodniu.

Prosimy o składanie zamówień do poniedziałku do godz. 10-tej.
Oferta sklepu aktualizowana jest w każdy piątek.

ZAPRASZAMY!






Wesprzyj razem z nami!
Wesprzyj razem z nami!
POMÓŻ!
Newsletter - ARCHIWUM
Archiwalne wydania newslettera
Copyright 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone sklep internetowy AptusShop