Newsletter - Archiwum

Listopad 2014




O prezentach, mrozie i serach




Czy myślicie już o świątecznych prezentach? W Ekoniszy bardzo lubimy dostawać i dawać prezenty, które zostały własnoręcznie wykonane w domowej kuchni. Takie podarunki są wyrazem bliskości i serdeczności, które kierujemy do osoby obdarowywanej.

A gdy usłyszymy potem prośbę o podanie przepisu, to wiemy, że prezent był naprawdę trafiony.

Proponujemy zatem bardzo prosty przepis na doskonały prezent dla każdego - śliwki w czekoladzie mlecznej, gorzkiej i białej.

Przepis znajdziesz tutaj

A przy okazji – czy wiesz co to jest kuwertura? Przeczytaj tutaj

A skoro mówimy o prezentach to przypominamy, że oryginalnym niedrogim prezentem może być torba na chleb.
Można jej użyć również jako worek, do którego włożymy jeszcze inne prezenty-niespodzianki.

Przyszedł mróz
W przyszłym tygodniu nie będzie niestety wielu zielonych warzyw. Jest to sprawka mrozu, który swoim chłodem zmroził zielone liście sałat i roślin przyprawowych.


Dla tych wszystkich, którzy lubią sery twarogowe i podpuszczkowe proponujemy znane już i docenione przez smakoszy, obsypane nagrodami, sery Pana Sebastiana Kniażewicza, właściciela firmy Eko-Kniaź.






Kurkuma lekiem na całe zło?




Jesienią, gdy spada temperatura a dni stają się krótsze, jesteśmy bardziej narażeni na wychłodzenie a w konsekwencji na przeziębienia. Jednym ze sposobów na szybkie rozgrzanie się są napary, tzw. herbatki z dodatkiem imbiru, miodu, cytryny, chili. O ich cennych właściwościach słyszał już chyba każdy.


A czy próbowaliście przyrządzić podobny napój z dodatkiem kurkumy?

Kurkuma stosowana jest powszechnie w kuchni indyjskiej. Kurkumina – składnik kurkumy - ma silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne a jej odkryte i potwierdzone niedawno właściwości antynowotworowe czynią z kurkumy przyprawę, która powinna być obecna również w kuchniach innych narodów. To nie jedyne jej zbawienne właściwości. Nie przytaczamy ich wszystkich, natomiast zachęcamy do poczytania o tej przyprawie w internecie.


Przepis na herbatkę z kurkumą jest bardzo prosty.

80 ml miodu i 2 ½ łyżeczki sproszkowanej kurkumy rozetrzyj na pastę. Na dno filiżanki włóż jedną czubatą łyżeczkę pasty, wlej dobrze ciepłą (nie gorącą) wodę i mieszaj do rozpuszczenia się pasty. Na koniec wyciśnij trochę soku z cytryny i dodaj świeżo zmielony czarny pieprz.

źródło przepisu i zdjęcia: 101cookbooks.com

W kuchni hinduskiej kurkuma najczęściej używana jest do potraw z ryżu i warzyw (szczególnie fasoli) oraz do domowych wypieków. Trzeba dodawać ją na początku gotowania.
Można również stosować ją do barwienia jajecznicy, omletów, sosów i zup kremowych. Dodana w niewielkiej ilości (1/8 do 1 łyżeczki) ma łagodny smak i zapach.






Cel: wzmocnienie


Pyłek pszczeli inaczej nazywany pyłkiem kwiatowym uznawany jest za rewelacyjny środek wzmacniający i leczniczy. To prawdziwy super-food czyli super pożywienie, mające w składzie wszystko to co potrzebne nam do życia: aminokwasy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, związki fenolowe, enzymy i koenzymy a także witaminy i biopierwiastki.

Jego skład jest nie do podrobienia. Do dzisiaj nie udało się naukowcom stworzyć jego syntetycznego odpowiednika.

Wspaniale alkalizuje organizm. Zawiera komplet 22 aminokwasów.

Pyłku nie powinni obawiać się chorzy na cukrzycę. Pyłek zwiększa wydzielanie insuliny, przez co skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Zaleca się zażywanie 30 g dziennie (3 x po 10 g) przez dwa tygodnie aby odczuć różnicę.

Więcej tutaj



* * * * *


Czas na robienie domowych przetworów na zimę mamy już za sobą. Jeżeli ich nie przygotowaliście to nic nie szkodzi.
Proponujemy dynię i cukinię w zalewie przygotowane przez Panią Elżbietę prowadzącą gospodarstwo ekologiczne na Mazowszu.

Dzięki jej recepturze warzywa są chrupkie i o odpowiedniej twardości.

Bardzo smaczne.

Zachęcamy do spróbowania.





Jak odróżnić ekologicznego buraka od uprawianego konwencjonalnie?





W informacjach zamieszczanych na różnych portalach w internecie można znaleźć wskazówkę, by przy wyborze warzyw i owoców kierować się ich wyglądem, bo te – cytujemy - „uprawiane bez nawozów i środków wzmacniających czasami nie wyglądają tak zachęcająco jak te naszpikowane konserwantami.”

Czyli ekologiczne równa się… brzydkie.
Czy to takie proste?

Niestety, rozpowszechnianie takiego mitu doprowadziło już do tego, że niektórzy rolnicy ekologiczni przywożą na ekologiczne targi tylko te najbrzydsze warzywa i owoce. Wyrośnięte, okazałe płody nie wzbudzają zaufania wśród klientów, którzy sądzą, że ładnie wyglądające warzywa mogą być tylko z upraw konwencjonalnych. Ekologiczna marchewka to taka, która jest mała, z plamami, powykręcana itp. itd.

A jak jest naprawdę?

Warzywa/owoce ekologiczne, które są ładne i duże wystawiają najlepsze świadectwo rolnikowi, który je uprawia. Jego dbałość i troska o żyzność gleby, stosowanie płodozmianu, ręczne i mechaniczne odchwaszczanie jest wynagradzane dorodnymi płodami ziemi.

Ale skoro, ekologiczne warzywa też są ładne i duże to jak odróżnić je od nieekologicznych?
„Szkiełko i oko” niestety nam nie pomoże. Jedyna rada to kupować warzywa/owoce tylko od certyfikowanych rolników i w sklepach, które posiadają certyfikat ekologiczny.
Nawet kupując na targach, w nazwie mających bio lub eko sprawdzajcie certyfikaty. Zdziwicie się jak wielu ze sprzedających ich nie ma.
W październiku sklep ekonisza.pl już po raz trzeci poddal się corocznej, dobrowolnej kontroli jednostki certyfikującej AGROBIOTEST.
Ponownie otrzymaliśmy certyfikat, tym razem rozszerzony o możliwość konfekcjonowania również warzyw i owoców pochodzących z importu.

Sprawdź nasz aktualny certyfikat – tutaj




Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sklep

Aktualności

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 189 ZŁ!
BEZPŁATNA DOSTAWA  OD 189 ZŁ!
Zakupy nigdy nie były tak proste!
Nie musisz nigdzie jeździć, szukać miejsca do parkowania, stać w kolejce do kasy, dźwigać swoich zakupów. Wystarczy wybrać swoje ulubione produkty a my przywieziemy je pod Twoje drzwi.

Najbliższa dostawa: czwartek 21 grudnia dla mieszkańców Warszawy w godz. 18-22.


Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami zamówienia spoza Warszawy nie są realizowane w następnym tygodniu.

Prosimy o składanie zamówień do poniedziałku do godz. 10-tej.
Oferta sklepu aktualizowana jest w każdy piątek.

ZAPRASZAMY!






Wesprzyj razem z nami!
Wesprzyj razem z nami!
POMÓŻ!
Newsletter - ARCHIWUM
Archiwalne wydania newslettera
Copyright 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone sklep internetowy AptusShop