Newsletter - Archiwum

Lipiec 2013


Owocowe lato



Brzoskwinie i morele są owocami egzotycznymi. Wspaniale dojrzewają w gorącym słońcu krajów południowych. Stamtąd są importowane do Polski. Przemierzają więc tysiące kilometrów, by potem cieszyć nas swoim wyglądem i smakiem. Zrywa się je nie w pełni dojrzałe, by przetrwały długą podróż.

A tuż za miedzą, w Małopolsce mamy producenta tych egzotycznych owoców i to w wydaniu ekologicznym. Nie jest to łatwa uprawa, bo drzewka zakwitają wcześnie i często z powodu niskich temperatur wymarzają im kwiaty, więc nie mają owoców.

Polski sezon na te owoce nie trwa niestety długo, więc zachęcamy do ich spróbowania jak najszybciej. Nie są tak okazałe jak ich kuzynki z Południa ale można je jeść w całości, ze skórką pod którą kryje się najwięcej witamin. Też są soczyste i słodkie.

Nareszcie pojawiły się się pierwsze jabłka - wczesna odmiana Close. Są soczyste i wcale nie kwaśne jak to z wczesnymi jabłkami bywa.
Dojrzały już ekologiczne wiśnie i owoce uwielbianej przez niektórych borówki amerykańskiej.


Surowe zielone soki



O tym, że warzywa warto jeść, wiemy wszyscy; że są zdrowe, niskokaloryczne, obfitujące w witaminy, błonnik i składniki mineralne.

Niestety, czasami trudno nam zmieścić w codziennych posiłkach tyle porcji warzyw, ile zalecają dietetycy.

Plasterek pomidora na kanapce, mała sałatka na lunch albo surówka do obiadu to już nieźle, ale nadal niewiele.


Według najnowszych badań, by pozytywnie wesprzeć organizm powinniśmy jeść 7 porcji (już nie 5) warzyw i owoców dziennie (1 porcja = 80 g czyli np. jeden pomidor, jedno jabłko, ½ grejpfruta, 5 liści sałaty).


Korzyści z jedzenia warzyw (szczególnie tych surowych, świeżych, które nie straciły nic ze swojego bogactwa poprzez obróbkę cieplną) są niezaprzeczalne, dlatego warto zastanowić się jak nie rewolucjonizując swojego codziennego menu, przemycić do diety jak najwięcej składników, które decydują o naszym zdrowiu.


Jednym ze sposobów mogą być surowe soki.


W jednej dużej szklance świeżo wyciśniętego soku znajduje się uderzeniowa dawka witamin, minerałów i enzymów, dzięki którym wszystko co wartościowe w warzywach natychmiast zostaje przyswojone przez nasz organizm, niezubożone w procesie trawienia.


Taka jedna szklanka soku to nie tylko połowa zalecanej przez dietetyków dziennej porcji warzyw i owoców, ale również lepiej i szybciej dostarczone wartości odżywcze, niż z warzyw w postaci stałej.


Sok ze świeżych warzyw, pity regularnie, poprawia ogólny stan naszego organizmu, zapobiega infekcjom i chorobom, korzystnie wpływa na pracę jelit, skórę a także samopoczucie.


Jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów – zastąpmy sokiem jeden z posiłków w ciągu dnia. Rano możemy zacząć dzień energetyzującym sokiem owocowym, a wieczorem sporządzić mix warzyw o detoksykujących właściwościach np. z ogórków, buraków.


Żeby nasz sok zawierał w sobie jedynie dobre dla nas składniki, powinniśmy przyrządzać go z warzyw ekologicznych, nieskażonych pestycydami i nawozami sztucznymi, które przenikają do krwioobiegu wraz z wartościowymi substancjami odżywczymi.


Na zdjęciu: sok z marchwi, sałaty i jarmużu.




Zielone kalafiory



Zaczyna się sezon na ekologiczne brokuły i kalafiory.
Co warto o nich wiedzieć?


Brokuły są bogatsze w składniki odżywcze od kalafiora. Są również mniej kłopotliwe w uprawie.
Kalafior daje jedną różę (główkę) i trzeba na nią uważać, by była zdrowa, biała i nie wykwitła. Natomiast brokuły mają wprawdzie mniejsze róże, ale tworzą coraz to nowe od lipca do grudnia, bo świetnie znoszą niskie temperatury.
Dla niektórych przemrożone brokuły są nawet smaczniejsze.


"Brokuły są tym wobec kalafiorów, czym sałata krucha wobec masłowej. Sałata masłowa latem wybija w kwiat. Sałata krucha bez względu na upał tworzy piękne główki." Tak pisze o tych warzywach Irena Gumowska, autorka wielu poradników kulinarnych.


Aby zachować jak najwięcej witaminy C, gotuj je w jak najmniejszej ilości wody.


Kalafior najzdrowszy jest na surowo, bo podczas gotowania traci nawet 75% swojej witaminy C. Najwięcej znajduje się jej w głąbie, dlatego nie warto go wyrzucać. Ale ta uwaga dotyczy tylko kalafiorów z upraw ekologicznych, bo w kalafiorze uprawianym przemysłowo głównie w głąbie gromadzą się nawozy sztuczne.


Dodanie do wody kilku łyżek mleka lub skórki od chleba powinno złagodzić przykry zapach podczas gotowania.




Mało znana para



JARMUŻ - należy do kapustnych i w przeciwieństwie do zwykłej kapusty ma "otwartą głowę".
Jego piękne, rozłożyste, fryzowane liście, nie zwijają się, widać je w pełnej okazałości.


Tak jak pozostałe kapustne ceniony za obfitość witaminy C, błonnika, magnezu, potasu i żelaza.


Można go przyrządzać na różne sposoby:


jak szpinak, lekko przesmażony na maśle z czosnkiem;
duszony z innymi warzywami np. z pomidorami, marchwią, selerem;
duszony z boczkiem lub kielbasą.


Dobra jest również zupa z dodatkiem jarmużu.


BOĆWINA - polska nazwa buraka liściowego. Po włosku bietola, Niemcy nazywają ją mangold.


Boćwiny nie należy mylić z botwiną, która jest liśćmi buraka ćwikłowego.
Burak ten nie tworzy korzenia spichrzowego, tylko duże liście na krótkich łodygach lub odwrotnie - mniejsze liście na bardzo długich łodygach.


Liście mogą być w kolorach od ciemnozielonego do żółtozielonych w zależności od odmiany.
Boćwina ma bardzo wysoką wartość odżywczą z powodu licznych witamin i składników mineralnych.


Łodygi przyrządza się jak szparagi a liście boćwiny jak szpinak.
W liściach można zamknąć jakiś farsz i przygotować je jak gołąbki.


Liści i ogonków nie jada się na surowo, ale krótko obgotowane lub przesmażone.


Wadą boćwiny jest duża zawartość kwasu szczawiowego, który kradnie wapń z organizmu wiążąc go w nierozpuszczalne szczawiany wapnia.
Dla równowagi więc uzupełnijmy danie o kawałek białego sera, jogurt lub maślankę.


Przepis na danie z boćwiny znajdziesz tutaj

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sklep

Aktualności

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 189 ZŁ!
BEZPŁATNA DOSTAWA  OD 189 ZŁ!
Zakupy nigdy nie były tak proste!
Nie musisz nigdzie jeździć, szukać miejsca do parkowania, stać w kolejce do kasy, dźwigać swoich zakupów. Wystarczy wybrać swoje ulubione produkty a my przywieziemy je pod Twoje drzwi.

Najbliższa dostawa: czwartek 26 października dla mieszkańców Warszawy; czwartek-piątek 26-27 października dla pozostałych Klientów w godzinach pracy kuriera tj. 9-17.



Prosimy o składanie zamówień do poniedziałku do godz. 10-tej.

ZAPRASZAMY!






Wesprzyj razem z nami!
Wesprzyj razem z nami!
POMÓŻ!
Newsletter - ARCHIWUM
Archiwalne wydania newslettera
Copyright 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone sklep internetowy AptusShop