Newsletter - Archiwum

Czerwiec 2013


Powąchaj i... zjedz!




Piękne, smaczne i zdrowe - kwiaty jadalne

Nasz letni sklepowy ogródek wypełnił się kwiatami. Nie tylko ucieszą nasze oczy, ale również sprawią przyjemność podniebieniu. Są to bowiem kwiaty jadalne! Wspaniale udekorują nasze dania, desery i drinki, mogą być też jednym z ich podstawowych składników.

Kwiaty nagietka i ślazu sprawią, że sałatka, deser, ciasto lub letni koktajl nabiorą niezwykłego charakteru i zachwycą naszych gości. Kwiaty cukinii faszerowanej serem lub usmażone w rzadkim cieście naleśnikowym będą przebojem wśród przystawek na ciepło.


Poczuj pełnię lata i spróbuj kwiatów jadalnych.

Powąchaj je.. i zjedz!






Cytrusowe orzeźwienie




Domowa lemoniada

Nadeszło lato a z nim upalne dni. W taką pogodę świetnie sprawdza się woda z lodem i listkami mięty, mrożona kawa i herbata a także klasyczna orzeźwiająca lemoniada!

Proponujemy przepis na domowy cytrynowy syrop, który możemy trzymać w lodówce i rozcieńczać zimną wodą w chwili, gdy potrzebne nam orzeźwienie.

Przepis na domową lemoniadę pochodzi z książki „Ścieżka prostej obfitości” Sarah Ban Breathnach.

„Gotuj pięć minut dwie szklanki cukru i jedną szklankę wody ze skórką z trzech cytryn, drobno pociętą. Kiedy syrop ostygnie, dodaj sok z ośmiu cytryn. Przecedź i przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku. Aby przygotować lemoniadę, daj dwie łyżeczki syropu na szklankę wody z lodem albo wody gazowanej.”

Gdy ilość składników zmniejszysz o połowę, otrzymasz trochę ponad 300 ml cytrynowego syropu.
Inny, prosty i nie wymagający wcale czasu sposób na przygotowanie lemoniady to wymieszanie soku z cytryn sycylijskich z syropem z agawy, dodanie wody i kostek lodu.


Egzotyczne wyprawy





Ciekawi świata wyjeżdżamy w jego różne strony. Intrygują nas ludzie, historia, zabytki, krajobrazy. Poznajemy niezwykłe potrawy, przyprawy i składniki, z których znane są różne regiony świata.
Trochę egzotyki, do której nas ciągnie, możemy mieć na co dzień smakując owoce pochodzące z tamtych części świata. Są wprawdzie suszone, ale zachowały swój aromat i niezwykły smak. Zachęcamy do ich spróbowania.






Coraz więcej młodych warzyw!

Co tydzień ich przybywa i będzie jeszcze więcej. Ceny niektórych z nich są coraz niższe np. tańsze są już ogórki i pomidory.
Jeśli pogoda dopisze pojawią się wkrótce brokuły i kalafiory. Polskie, ekologiczne, nie z importu!

Do warzyw w naszym sklepie dołączyły już młode ziemniaki odmiany wczesnej pod nazwą Orlik, młoda cebula, cukinia oraz boćwina biała i czerwona.

Zapraszamy!






Rytm natury. Czekaliśmy i... doczekaliśmy się!





Młode marchewki, pietruszki, kapusty, kalarepki, selery i pory z ekologicznych upraw!

O tej porze roku zeszłoroczne warzywa się kończą a na ich miejsce pojawiają się młode. Taka jest kolej rzeczy powtarzająca się każdego roku.

Zapraszamy do naszego warzywniaka!






Zielone jak... zupa pokrzywowa i szpinakowa!





Brzmi niecodziennie, bo przywykliśmy do pomidorowej, ogórkowej, grzybowej, czerwonego barszczu.

Przyrządzając po raz pierwszy zupę z pokrzywy i ze szpinaku nie wiedzieliśmy czego się po nich spodziewać, zwłaszcza po pokrzywowej.

Obydwie okazały się wyjątkowo smaczne i co ważne, proste w przygotowaniu!

Zupa szpinakowa

Składniki:
250 g szpinaku
3 ząbki czosnku
1 dymka ze szczypiorem
2 kostki bulionowe lub 2 łyżki bulionu w proszku
4 łyżki oliwy/oleju
2 łyżeczki masła
3 ziemniaki
szczypta gałki muszkatołowej
sok z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku
3 łyżki śmietany.

Posiekany czosnek i dymkę przesmaż w garnku na 2 łyżkach oliwy/oleju.
Dodaj masło. Następnie wlej 1,5-2 l wody. Dodaj kostki bulionowe lub bulion w proszku.
Do gorącego wywaru wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie.
W międzyczasie umyj szpinak i lekko podduś na patelni na oliwie i maśle. Zmiękczony szpinak dodaj do wywaru i zagotuj.
Dodaj gałkę muszkatołową, pieprz, sok z cytryny.
Zupę zmiksuj, dodaj śmietanę i można podawać.

Posypana startym parmezanem nabierze bardziej włoskiego charakteru.

Zupę pokrzywową możesz przygotować podobnie do szpinakowej lub wg przepisu, który podajemy na Facebooku.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sklep

Aktualności

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 189 ZŁ!
BEZPŁATNA DOSTAWA  OD 189 ZŁ!
Zakupy nigdy nie były tak proste!
Nie musisz nigdzie jeździć, szukać miejsca do parkowania, stać w kolejce do kasy, dźwigać swoich zakupów. Wystarczy wybrać swoje ulubione produkty a my przywieziemy je pod Twoje drzwi.

Najbliższa dostawa: czwartek 26 października dla mieszkańców Warszawy; czwartek-piątek 26-27 października dla pozostałych Klientów w godzinach pracy kuriera tj. 9-17.



Prosimy o składanie zamówień do poniedziałku do godz. 10-tej.

ZAPRASZAMY!






Wesprzyj razem z nami!
Wesprzyj razem z nami!
POMÓŻ!
Newsletter - ARCHIWUM
Archiwalne wydania newslettera
Copyright 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone sklep internetowy AptusShop