Newsletter - Archiwum

Luty 2015



Mąka kokosowa. Co trzeba wiedzie?




Mąka kokosowa jest alternatywą dla tych, którzy unikają mąki ze zbóż.

Mąka kokosowa to alternatywa dla tych, którzy unikają mąki ze zbóż. Jest bogata w białko i błonnik, a przy tym nie zawiera glutenu. Powstaje z miąższu owocu kokosa, który po wyciśnięciu tzw. mleka kokosowego jest suszony w niskiej temperaturze a następnie mielony.


Przed zastosowaniem mąki kokosowej należy pamiętać o kilku zasadach, ponieważ w ciastach zachowuje się zupełnie inaczej niż mąka wytworzona ze zboża. Co trzeba wiedzieć?


1. Jeżeli chcesz zastąpić zwykłą mąkę zbożową mąką kokosową nie stosuj proporcji 1:1. To nie jest ekwiwalent.

2. Mąka kokosowa nadzwyczajnie absorbuje płyny i wystarczy jej niewielka ilość dodana do ciasta – 1/4 - 1/3 filiżanki mąki kokosowej zamiast 1 filiżanki mąki ze zboża.

3. Konieczne jest też zwiększenie ilości jajek. Na jedną filiżankę mąki trzeba dodać 6 jajek i około 1 filiżankę płynu np. mleka kokosowego.

4. Aby otrzymać ciasto odpowiedniej konsystencji mąkę kokosową należy bardzo dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami z przepisu.

5. Ciasto z mąki kokosowej jest zwarte i może być suche, dlatego jest doskonałym składnikiem wypieków, do których dodajemy owoce/warzywa - ugotowane, puree lub rozgniecione. Oprócz jajek zapewnią ciastu odpowiednią wilgotność.


Ciasto marchewkowe, dyniowe, z cukinią lub burakiem. Rodzimy owoc lub warzywo w parze z egzotyczną mąką z kokosa.

Spróbujecie?


Zgodnie z tradycją ale... pączki inaczej



W nadchodzącym tygodniu jest Tłusty Czwartek.

Zwykły pączek wystąpi w roli szczególnej - będzie bohaterem dnia.

W poszukiwaniu ciekawego przepisu na domowe pączki, bo smakują zupełnie inaczej niż te z cukierni, natrafiliśmy na ciekawy przepis na www.lawendowydom.com.pl

Przytaczamy go poniżej.


Bezglutenowe pączki serowo-kukurydziane

Składniki:
2 jajka
60 g cukry trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
250 g sera białego półtłustego
250 g maki kukurydzianej
1 1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
olej do smażenia
cukier puder

Przygotowanie:

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do białości.

Ser rozkruszyć widelcem i stopniowo dodać do masy jajecznej. Na koniec do całości wmieszać za pomocą silikonowej szpatułki mąkę z sodą i solą oraz dodać spirytus.

Ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się z niego uformować malutkie pączuszki. Jeśli jest za rzadkie, dosypać jeszcze trochę mąki.

W garnku rozgrzać olej. Smażyć pączki partiami dbając, by były dobrze wysmażone w środku.

Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia z oleju. Usmażone pączki ułożyć na paterze i oprószyć cukrem pudrem.

zdjęcie:lawendowydom.com.pl

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sklep

Aktualności

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 189 ZŁ!
BEZPŁATNA DOSTAWA  OD 189 ZŁ!
Zakupy nigdy nie były tak proste!
Nie musisz nigdzie jeździć, szukać miejsca do parkowania, stać w kolejce do kasy, dźwigać swoich zakupów. Wystarczy wybrać swoje ulubione produkty a my przywieziemy je pod Twoje drzwi.

Najbliższa dostawa: czwartek 26 października dla mieszkańców Warszawy; czwartek-piątek 26-27 października dla pozostałych Klientów w godzinach pracy kuriera tj. 9-17.



Prosimy o składanie zamówień do poniedziałku do godz. 10-tej.

ZAPRASZAMY!






Wesprzyj razem z nami!
Wesprzyj razem z nami!
POMÓŻ!
Newsletter - ARCHIWUM
Archiwalne wydania newslettera
Copyright 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone sklep internetowy AptusShop