Newsletter - Archiwum

Grudzień 2014




Dlaczego nie trzeba czytać etykiet na owocach cytrusowych




To, że robiąc zakupy w supermarketach koniecznie trzeba czytać etykiety na produktach jest w tej chwili już wiedzą powszechną.

Chcemy wiedzieć, z jakich surowców i składników wytworzono nasze jedzenie. Chcemy wiedzieć co jemy i świadomie dokonywać wyborów.



Ta zasada nie dotyczy jednak… cytrusów, na które jest w tej chwili w Polsce „sezon”.
Przyjeżdżają do nas z krajów, w których dojrzewają właśnie teraz.



Powyższą tezę postawiliśmy przewrotnie.

Nie trzeba czytać etykiet na opakowaniach cytrusów, ponieważ…

i tak wiadomo, że znajdziemy na nich listę szkodliwych substancji użytych do poprawienia ich wyglądu i wydłużenia okresu przechowywania.

Lista stosowanych konserwantów jest dłuższa lub krótsza w zależności od producenta/dystrybutora.

A oto lista najczęściej używanych konserwantów i ich krótka charakterystyka:


Ortofenylofenol E 231

Ma postać nierozpuszczalnego w wodzie proszku. Stosowany na powierzchnię owoców cytrusowych, jabłek i gruszek, hamuje rozwój grzybów i pleśni, stosowany jako pestycyd.
Jest to związek kancerogenny.

Nie dopuszczony do stosowania w Australii, Kanadzie i USA.


Imazalil E 233

Substancja aktywna środków ochrony roślin (fungicydów) oraz środków wykorzystywanych do pozbiorczego zabezpieczania owoców.


Tiabendazol

Wykorzystywany do ochrony owoców przed grzybami (fungicyd) i pasożytami. Stosuje się go powierzchniowo, najczęściej przez spryskanie albo zanurzenie owoców w jego wodnym roztworze. Używa się go do bananów, pomarańczy i innych owoców.

Przy nieprzekraczaniu niskiej dawki związek nie wykazuje szkodliwego wpływu na organizm, ulega hydrolizie w wątrobie i jest wydalany przez nerki.


Utleniony wosk polietylenowy E914

Substancja syntetyczna. Stosuje się go głównie powierzchniowo, do powlekania i nabłyszczania świeżych cytrusów, mango, awokado, melonów i ananasów. Maksymalna dawka tego wosku, jaką człowiek bezpiecznie może spożyć w ciągu doby, nie została określona.

Uznany jest za substancję, która jest nieszkodliwa dla zdrowia człowieka.

Uważa się jednak, że jego nadmierne spożywanie może być przyczyną zakłóceń pracy nerek oraz wątroby. Niektóre źródła podają, że może on wykazywać właściwości kancerogenne.



Kupując egzotyczne owoce w supermarketach warto pamiętać o ich skażeniu pestycydami. Można problem zbagatelizować mówiąc, że przecież i tak obieramy je ze skórki. Nie mniej jednak trzeba wiedzieć że, dla przykładu, urzędowe kontrole w Wielkiej Brytanii wykazały, że każda z przebadanych pomarańczy była skażona pestycydami.


W internecie możemy znaleźć takie oto rady na uwolnienie owoców od rakotwórczej chemii:


1. Owoce wyszorować płynem do naczyń (sic!), potem wyparzyć, następnie wymoczyć 1/2 godz. w wodzie z łyżką octu i 1/2 godz. w wodzie z łyżką sody.

2. Owoce sparzyć gorącą wodą z dodatkiem soli i wyszorować szczoteczką.


Pracy przy tym sporo ale czego nie zrobi się dla zdrowia.

A może tym razem zjeść ich mniej ale za to ekologiczne?


UWAGA! Na załączonym powyżej zdjęciu widzimy ewidentne nadużycie: cytryny sprzedawane są pod hasłem ekologicznych!!!




A może w tym roku kutia?



zdjęcie:olgasmile.com


W tym roku na wigilię zamiast klusek z makiem postanowiliśmy po raz pierwszy przygotować kutię - wigilijny deser z pszenicy, maku, miodu i bakalii.


Zgromadziliśmy już wszystkie niezbędne składniki, z których najważniejsza jest pszenica. Tę mamy najlepszą - orkisz.


A przepis na kutię? Jest bardzo prosty, choć z powodu mielenia maku raczej pracochłonny.


Składniki:

1 szklanka maku

1 szklanka ziaren pszenicy

100 ml miodu

1/2 szklanki rodzynek

1/2 szklanki mieszanki orzechów włoskich, laskowych, migdałów, pomarańczowej skórki kandyzowanej (opcjonalnie figi, daktyle)

1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią

1 pomarańcza


Przygotowanie pszenicy

Pszenicę dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Po 12 godzinach pszenicę płuczemy, zalewamy zimną wodą w garnku. Wody powinno być dwukrotnie więcej niż pszenicy. My do garnka wkładamy również laskę cynamonu, dzięki czemu pszenica będzie miała przyjemny cynamonowy smak. Gdy woda w garnku się zagotuje, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek papierem do pieczenia, na który kładziemy pokrywkę. Dzięki temu pszenica wchłonie całą wodę i nie będzie się przypalać podczas gotowania. Gotowanie powinno zając ok. 1 godziny. Warto sprawdzać co się dzieje pod pokrywką (im rzadziej tym lepiej) żeby pszenica się nie rozgotowała. Po ugotowaniu przelewamy pszenicę zimną wodą.


Przygotowanie maku

Mak płuczemy i zalewamy obficie wrzątkiem. Zostawiamy na noc. Następnego dnia mak płuczemy, odcedzamy/osączamy i mielimy 2-3 krotnie.


Kutia
Do garnka z makiem dodajemy ½ szklanki soku z pomarańczy i miód. Jeżeli miód nie jest płynny dobrze jest odrobinę podgrzać masę. Następnie dodajemy ziarenka wanilii/cukier waniliowy, bakalie i pszenicę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę pomarańczę.
Kutię podajemy dobrze schłodzoną, najlepiej w małych miseczkach, pucharkach itp.


Wielką zaletą kutii jest m.in. fakt, że możemy ją przygotować kilka dni wcześniej przed wigilią.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sklep

Aktualności

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 189 ZŁ!
BEZPŁATNA DOSTAWA  OD 189 ZŁ!
Zakupy nigdy nie były tak proste!
Nie musisz nigdzie jeździć, szukać miejsca do parkowania, stać w kolejce do kasy, dźwigać swoich zakupów. Wystarczy wybrać swoje ulubione produkty a my przywieziemy je pod Twoje drzwi.

Najbliższa dostawa: czwartek 21 grudnia dla mieszkańców Warszawy w godz. 18-22.


Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami zamówienia spoza Warszawy nie są realizowane w następnym tygodniu.

Prosimy o składanie zamówień do poniedziałku do godz. 10-tej.
Oferta sklepu aktualizowana jest w każdy piątek.

ZAPRASZAMY!






Wesprzyj razem z nami!
Wesprzyj razem z nami!
POMÓŻ!
Newsletter - ARCHIWUM
Archiwalne wydania newslettera
Copyright 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone sklep internetowy AptusShop