Olej arganowy pozyskiwany jest z nasion drzewa arganowego, które rośnie jedynie w południowo-zachodniej części Maroka, w bardzo czystym środowisku. Drzewo arganowe, zwane również Arganią, jest silne i odporne na trudne warunki atmosferyczne, pozostaje wiecznie zielone. Przez rdzenną ludność Maroka Argania zwana jest drzewem życia.
Olej arganowy powstający z nasion Arganii jest wykorzystywany w kuchni, kosmetyce oraz medycynie naturalnej.
Jest tłoczony z uprażonych orzechów, co poprawia jego walory smakowe.
Ma subtelny zapach i aromat. Jest doskonałym dressingiem do sałatek, marynatą do mięs, dodatkiem do sosów, potraw z ryb i mięs.
Przez kucharzy nazywany jest "truflami" lub "kawiorem" wśród olejów.
Zaleca się spożywać olej na zimno i nie używać do smażenia.
Najlepiej dodać do potraw pod koniec ich przygotowania lub bezpośrednio przed podaniem, wtedy nie straci swoich naturalnych właściwości.
W celach zdrowotnych można przyjmować profilaktycznie:
3 x dziennie po 1 łyżeczce przed posiłkami.
Obniża poziom szkodliwego cholesterolu, poprawia krążenie
i wzmacnia system odpornościowy.
Charakteryzuje się bogatym, orzechowym aromatem - wystarczy kilka kropli dodanych do sałaty.
Przechowuj w temperaturze pokojowej, bez dostępu światła.