Ciecierzyca 1 kg
Producent: Bio Planet
Jedn. Certyfikująca AGROBIOTEST PL-EKO-07-07904
kraj pochodzenia ziarna: Turcja
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzechy, sezam, soję oraz mleko.
Ciecierzyca, nazywana grochem włoskim, uznawana jest za jeden z przysmaków kuchni rejonów Morza Środziemnego. Niestety ze względu na swoje wymagania klimatyczne nie jest uprawiana w Polsce.
Tak jak wszystkie pozostałe rośliny strączkowe może pochwalić się dużą zawartością białka oraz makroelementów (potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo) i mikroelementów (miedź, cynk, siarka).
Jak gotować ciecierzycę? Podobnie jak wszystkie pozostałe nasiona roślin strączkowych – fasolę, groch, soczewicę (oprócz soi).
Sposób IZalej ciecierzycę wodą miękką np. przegotowaną i mocz ją przez 6-12 godzin. Ważne by była to woda miękka a nie twarda, bo w wodzie twardej podczas moczenia powstaje pektynian wapnia, który utrudnia pęcznienie nasion. Gotuj w tej samej wodzie, bo gdy ją wylejesz pozbawisz się jednocześnie części białka i innych składnikow odżywczych, które przeniknęły w trakcie moczenia do wody.
Jeżeli obawiasz się wzdęć, wtedy wodę lepiej zmienić.
Sposób IIZalej nasiona ciecierzycy wrzącą wodą i pozostaw ją na 2-3 godziny. Ten sposób moczenia nie powoduje większych strat białka i jednocześnie wymywane są cukry, które powodują wzdęcia. Jeśli chcesz ich uniknąć, przed gotowaniem zmień wodę.